Virtualna šetnja

 Budrovac je mjesto koje se nalazi u državi HrvatskaKoprivničko-Križevačka regija, na 45°58'27" sjeverno od ekvatora i 17°3'6" istočno od početnog meridijana.

Klikni za šetnju

HomeŽupa

Dan očeva u župnoj Crkvi

Blagdan sv. Josipa, Isusova oca, ujedno je i dan kada se slavi Dan svih očeva. Zbog toga je, 19. ožujka 2017., u župnoj crkvi u Budrovcu, održana priredba koju su pripremili učenici Područnih škola Budrovac, Čepelovac i Sirova Katalena sa svojim učiteljicama Olgom Lazar, Silvijom Topolčić i Martinom Krajcar Baltić te svim očevima čestitali njihov dan. Recitacijama, pjesmama i radosnim osmijehom, djeca su svojim očevima pokazala koliko ih vole i trebaju, koliko im znače te koliko se njima ponose. 

Opširnije...

Blagoslov grla

 

O blagdanu sv. Blaža svake se godine po crkvama dijeli blagoslov grla. Svećenik s dvjema svijećama pristupi vjerniku i moli: "Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakog drugog zla!" Taj je blagoslov takozvana blagoslovina u Katoličkoj Crkvi. On se temelji na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost. Kod blagoslovina Crkva moli Božju pomoć u raznim potrebama, a po zaslugama Isusa Krista i zagovoru svetaca.

Blagdan svetog Blaža (Vlaha), biskupa i mučenika, u Rimokatoličkoj Crkvi slavi se 3. veljače. Mučenik sv. Blaž (Vlaho), na latinskom Sanctus Blasius rodio se u Sebasti u ondašnjoj Maloj Armeniji kojom je upravljao Rim, to je današnji grad Sivas u središnjoj Turskoj. Ubijen je odrubljivanjem glave oko 317. godine.

 

Opširnije...

Svijećnica ili Prikazanje Gospodinovo

Blagdan Prikazanja Gospodinova (Svijećnica) slavi se 2. veljače, četrdeset dana nakon Božića.

Prema starom Židovskom zakonu, žena koja je rodila sina nije smjela dirati ništa posvećeno niti ući u prostore Hrama dok ne prođe 40 dana nakon rođenja sina. Tog propisa držala se i Marija. Zakon je također propisivao da nakon četrdeset dana majka prinese za žrtvu jednogodišnje janje, ili ako je siromašna, dvije grlice ili dva golubića. Prema evanđelju, taj su obred također izvršili Josip i Marija, koji su prikazali Isusa u Hramu u Jeruzalemu. Dok su bili ondje, Isusovi roditelji su susreli čovjeka imenom Šimun, kojega evanđelje opisuje kao čovjeka „pravedna i bogobojazna“ i kao nekoga koji je iščekivao vrijeme kada će spasenje doći Božjem narodu u Izraelu. Kada je Šimun ugledao dijete Isusa uzeo ga je u svoje naručje i rekao:‘

‘Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru,
po riječi svojoj, u miru!
Ta vidješe oči moje spasenje tvoje,
koje si pripravio pred licem svih naroda:
svjetlost na prosvjetljenje naroda,
slavu puka svoga izraelskoga.’
(Lk 2, 29-32)

   

Izvještaj Blagoslov Obitelji

BLAGOSLOV PRIMILO  279   OBITELJI;

KATALENA 80 OBITELJI

ČEPELOVAC 98 OBITELJI

BUDROVAC 101 OBITELJ

BLAGOSLOV NIJE PRIMILO   44   OBITELJI

KATALENA 9 OBITELJI

ČEPELOVAC 16 OBITELJI

BUDROVAC 19 OBITELJI

DAR NA BLAGOSLOVU PO KUĆI IZNOSI   

ČEPELOVAC 133 kn

BUDROVAC 115 kn

KATALENA  99 kn

DAR NA BLAGOSLOVU KUĆA IDE U ŽUPNU BLAGAJNU IZ KOJE SVEĆENIK DOBIVA MJESEĆNU NAGRADU; MOJA MJESEĆNA NAGRADA ZA VAŠU ŽUPU IZNOSI 3000kn. AKO NOVACA NEMA U BLAGAJNI, ONDA USKAĆE BISKUPIJA, ALI UZ PITANJA ZAŠTO NEMA U BLAGAJNI, KOJI SU TO RAZLOZI, ZAŠTO ŽUPLJANI NE DAJU ITD. NITI JEDAN SVEĆENIK NEMA MJESEĆNU PLAĆU OD DRŽAVE ILI BISKUPIJE. MOŽE IMATI SAMO POMOĆ BISKUPIJE, ALI UZ NABROJENE RAZLOGE, A RIJETKO KOJI SVEĆENIK KORISTI USLUGE BISKUPIJE, JER NIJE LAKO PROSITI I IZNOSITI RAZLOGE ZAŠTO NEMA U BLAGAJNI. TAKOĐER SE IZ BLAGAJNE PLAĆA MJESEĆNI PRIJEVOZ ŽUPNIKU I NAGRADA ZA KUHANJE KUHARICI OD 600kn.

ZAHVALJUJEM SVIMA KOJI STE NAS LIJEPO I UGODNO PRIMILI, POČATILI, NAHRANILI I DAROVALI. ZAHVALA U IME MINISTRANATA, ZVONARICE I ŽUPNIKA. VRLO STE SVI BILI UGODNI, BILA JE MILINA IĆI NA BLAGOSLOV. HVALA VAM SVIMA OD SRCA!

CRKVENE OBAVEZE:

OBITELJISKI DAR U KATALENI PODMIRILA 71 OBITELJ, ZA CRKVU 43 OBITELJI, A ZVONARIJU 60 OBITELJI;

OBITELJSKI DAR U ČEPELOVCU PODMIRILO 79 OBITELJI, ZA CRKVU 83 OBITELJI, A ZVONARIJU  70 OBITELJI;

OBITELJSKI DAR U BUDROVCU PODMIRILO 89 OBITELJI, DAR ZA CRKVU 70 OBITELJI, A ZA ZVONARIJU  86 OBITELJI;

Betlehemsko Svijetlo

Hrvatski izviđači naime svake godine odlaze po Betlehemsko svjetlo mira u Beč koje potom donose u Zagrebačku katedralu i dalje u brojne hrvatske župe kako bi poruka mira, solidarnosti i prijateljstva stigla u što veći broj domova i obitelji.

 

Opširnije...

Božični župni list

Izašao je novi župni list Sveti Luka broj 10. Glasilo Župe Kalinovac i Budrovac Prosinac 2016. Možete ga kupiti kod zvonarica župe Budrovac, u Kataleni, Čepelovcu i Budrovcu. 

Stranica 1 od 20

Obiteljski dar

 OBITELJSKI  DAR U 2017

BUDROVAC  

OBITELJI  04

---------------------

ČEPELOVAC 

OBITELJI  11

---------------------

KATALENA 

OBITELJI  08 

                           Blagoslov Obitelji

 

 

Vic dana

Ženi se Mujo, ali u srijedu.

I sad pita njega Haso:
– Jel ba Mujo što se ženis u srijedu, kad svi drugi prave svadbu subotom?
– A čuj što? Pa neću si kvariti vikend.

-----------------------------

Idu dvije svinje ulicom i vide mesnicu, tada će jedno prase drugom:
-Au kako su ovi ljudi glupi, misle da nama trebaju rezervni dijelovi.

----------------------------

Kupio Mujo 2 konja, i zove on Hasa da ih vidi.
I pita ga Mujo: Haso, jel imaš neku ideju kako da ih razlikujem?
– Pa odreži jednom uho, kaže Haso.
Po noći se konji potuku i taj konj bez uha odgrize drugom uho.
Drugi dan Mujo i Haso razmišljaju kako da ih razlikuju, i kaže Mujo: Haso, meni se čini da je ovaj bijeli malo viši od ovog crnog.

 ------------------------------

Svađaju se dva političara sa vlasti i kaže jedan:- Ja sam svoju diplomu platio 2.000 eura i sad ćeš me učiti ti koji si je dobio za samo 500 eura!

 

Sponzor 1

Sponzor Lubin

Lubin LB d.o.o. sa sjedištem i proizvodnim pogonom u Budrovcu, Bilogorska 14, 48350 Đurđevac vrši finalnu proizvodnju drvne galanterije.

Sponzor 2

Sponzor GMG

GMG d.o.o.

ZA PROIZVODNJU, TRGOVINU I USLUGE

Telefon:
01 / 3631772

Djelatnost:
Knjigovodstvene i računovodstvene usluge

 

Ostali sponzori:

gosp. prečasni  Mladen Gorupić,

dekan đurđevačkog dekanata, župnik Župe Kalinovac i upravitelj Župe Budrovac

Udruga žena Budrovac

Idi na vrh