Izvješče upravitelja župe Budrovac i dekana Đurđevačkog dekanata: Mladena Gorupića

Ovogodišnji radovi u župi Budrovac:

U Sirovoj Kataleni obnavljali smo strop i konstrukciju krova u iznosu 18.200,00kn. Cjelokupni dio platili su mještani Sirove Katalene.

U Čepelovcu smo obnovili donji dio fasade u iznosu 7.000,00kn, te izmijenili lim na krovištu crkve ( budući da je nevrijeme isčupalo lim ) u iznosu 4.000,00kn. Cjelokupni iznos platili su mještani Čepelovca.

U Budrovcu smo izmijenili konstrukciju zvona i elektrificirali zvono u iznosu 68.5000,00kn. Varaždinska biskupija je platila 62.500,00kn, a ostalo mještani Budrovca. Obnovili smo glavni oltar, misni stol, propovjedaonicu, krstionicu i stalak za svijeću u iznosu 11.3000,00kn. Cjelokupni iznos platili su mještani Budrovca. Napravili smo akciju izrade novog kipa Majke Božje za glavni oltar u iznosu od 35.000,00kn i sakupili smo taj iznos. Sudjelovalo je 68 osoba. Župljani iz sva tri naša mjesta su se odazvali, a također i župljani iz drugih župa. Kip Majke Božje bi trebao stići uskoro. Okrečili smo župni dvor i obnavljamo vjeronaučnu dvoranu. Te radove platiti ćemo iz župnih blagajna Sirove Katalene, Čepelovca i Budrovca. Ako vremenske prilike dozvole obnavljati ćemo pročelje crkve i dio tornja u iznosu 82.000,00kn. Ako neće biti moguće radove obaviti ove jeseni, učiniti ćemo to u proljeće. Biskupija će pomoći u iznosu 57.500,00kn, Koprivničko-Križevačka županija u iznosu 20.000,00kn, a ostalo župljani. Želja nam je da obnovimo kompletan toranj, no sve ovisi o financijskim mogućnostima. Sve bi bilo lakše da grad Đurđevac ima razumijevanja za sakralne objekte na području župe Budrovac. Na pismenu i usmenu molbu prema gradu i gradonačelniku, usmeno mi je rečeno da nema novaca. Kakav je to odnos grada prema spomenicima kulture i prema prigradskim naseljima župe Budrovac. Zar takav njihov odnos prema prigradskim naseljima  nije žalostan i  tužan??? Ako pogledamo da se u gradu stalno nešto obnavlja, a što se to radi u našim selima?! Zapravo ništa! I nije nimalo čudno da ljudi odlaze iz naših lijepih mjesta jer nemaju osnovno u svojim selima. Kome ćemo ostaviti naša sela ( lisicama i vukovima )?! Grad još uvijek može ako želi pomoći, jer nikada nije za to kasno. No ne znam na koji način bi trebao zatražiti pomoć, jer ni pismeno ni usmeno ne ide. Sve sam to napisao da probudim gradsku vlast u Đurđevcu na brigu za sve, a ne samo neke. Bivše vlasti puno su nam pomagale, a sadašnja vlast jedne godine za crkvu u Čepelovcu 25.000,00kn, ni prije ni poslije više ništa.

                             Upravitelj župe Budrovac i dekan Đurđevačkog dekanata: Mladen Gorupić

Exit mobile version