Sveti Nikola i prva adventska nedjelja u Budrovcu

Tiho djeco, tiho sada,
Tamna noć već svuda pada!
Već po gradu Niko bijeli,
Dobroj djeci dare dijeli.

Već tradicionalno je sv. Nikola dočekan u župnoj crkvi u Budrovcu nakon sv. mise. Učenici područnih škola pripremili su program dočeka sv. Nikole sa svojim učiteljicama Olgom Lazar, Silvijom Topolčić i Martinom Krajcar Baltić. Recitacijama i pjesmama poručili su sv. Nikoli koliko su bili dobri ove godine, a zajedno sa svom drugom djecom koju su roditelji doveli u crkvu s veseljem su dočekali sv. Nikolu. Za sv. Nikolom pojavio se i krampus sa šibama, no sv. Nikola ga je potjerao i čuvao djecu. Nakon što ih je sve pozdravio, pitao roditelje jesu li njihova djeca zbilja bila tako dobra, podijelio im je darove. Sva djeca od najmlađih do osmog razreda pozvana su bila na darivanje sv. Nikole. Svake se godine na ovoj priredbi pojavljuje mnoštvo roditelja s malom djecom kako bi što svečanije dočekali sv. Nikolu. Poklone je pribavio župni Caritas, a omogućeni su mnogim akcijama pečenja i prodaje kolača kroz godinu.

Današnjom je misom započelo najljepše doba godine, na početku sv. mise prvu adventsku svijeću zapalile su Lucija Kovačev i Anamarija Barberic, uz prigodnu molitvu kojom je istaknut osjećaj iščekivanja koji se budi u vjernicima i kojim je advent obilježen.

Zahvala Anđelki Proković Lovrak i njenoj obitelji na izradi i ukrašavanju prekrasnog adventskog vijenca ispred oltara u župnoj crkvi.

Zahvala Kreši Kovačev za izradu konstrukcije i ukrašavanju velikog adventskog vijenca u dvorištu župne crkve.

Pred kraj sv. mise voditeljica župnoga Caritasa, Anđelka Peroković Lovrak zahvalila se svima koji su na bilo koji način surađivali u djelovanju Caritasa i ostvarenju dočeka sv. Nikole. Zahvalila se župniku Gorupiću na bezuvjetnoj podršci rada Caritasa i na organiziranom izletu za članove Caritasa i sudionike akcije pečenja i prodaje kolača. Zahvalila se župniku, Mariji Đeri i obitelji Kovačev za ručak na izletu. Zahvalila se učiteljicama područnih škola Budrovac, Čepelovac i Sirova Katalena na organiziranju priredaba s učenicima kao i vjeroučiteljici Marini Barberic na okupljanju vjeroučenika pri obilježavanju različitih godova. Veliko se zahvalila svim učesnicima mnogih akcija pečenja i prodaje kolača bez kojih priredba svetom Nikoli ne bi mogla biti ostvarena

Mateja Lončar

 

Exit mobile version