Vazmeno trodnevlje

U župi Budrovac, proslavljeno je Vazmeno trodnevlje.

Na Veliki četvrtak slavili smo Misu večere gospodnje, prisjetili smo se Isusove posljednje večere na kojoj je ustanovio svetu misu i svećenički red. U župnoj crkvi misu je predvodio velečasni Dario Paviša, župljanima rado viđeni gost. Nakon sviranja i pjevanja Slava Bogu na visini ugašena su sva zvona u crkvi koja miruju do Vazmenog bdijenja. Nakon mise održana je pobožnost Getsemanske ure.

Veliki petak jedini je dan u godini kad se ne slavi sveta misa, nego se sastoji od Obreda muke Gospodnje. Raskićeni su oltari i prekriveni križevi što označava Isusovu smrt. U našoj je župi prije početka obreda bila pobožnost križnog puta. Zatim je, u petnaest sati, uslijedila služba riječi: misna čitanja i čitanje Muke Gospodinove po Ivanu, klanjanje križu i sveta pričest. Našem su se župniku, u obredima, pridružila dva bogoslova – koji su čitali muku i sudjelovali u sveopćoj molitvi.


Kroz cijelu Veliku subotu crkva i kapele bile su otvorene za pohod Božjem grobu. U 18 sati uslijedilo je Vazmeno bdijenje koje se sastoji od službe svjetla kad župnik u crkvu unosi Svjetlo Kristovo, zatim službe riječi te na kraju krsne službe. Župnik se zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi i održavanju slavlja: svim župljanima na dolasku, zatim bogoslovima, ministrantima, čitačima, pjevačima i zvonarici.

Exit mobile version