Biskupska Vizitacija naših župa Budrovac i Kalinovac

Dana 08.ožujka 2022.godine provedena je kanonska-biskupska vizitacija naših župa. Kanonska vizitacija je najviši stupanj kontrole i provjere u biskupiji te se provodi svakih pet godina. Ovu vizitaciju proveo je osobno naš varaždinski biskup Bože Radoš, a nekoliko dana prije (04.03.2022.) poslao je ekonoma biskupije da obavi ekonomsku i financijsku kontrolu (u sklopu kanonske vizitacije). Ekonom je dao pozitivno mišljenje te je između ostaloga dao ocjenu kako „župnik vodi financije uredno i precizno“.

Otac biskup je u svrhu vizitacije (uvida u činjenično stanje župe, u način rada, u pastoral i financije, uvid u župne knjige, uvid u radosti i poteškoće u župi te uvida u stanje župnika) proveo cijeli dan u našim župama. Vizitacija je počela osobnom molitvom biskupa i župnika u crkvi u Kalinovcu, potom je učinjena posjeta upravi Općine Kalinovac gdje nas je dočekao načelnik i saborski zastupnik gospodin Darko Sobota sa suradnicima. Bio je to srdačni razgovor gdje se biskupa upoznalo sa životom i djelovanjem u Općini Kalinovac. Sastanku su bile nazočne i ravnateljice osnovne škole i dječjeg vrtića u Kalinovcu. Nakon Općine pohodilo se osnovnu školu Ivan Lacković Croata i novu dvoranu. Zatim su učinjeni pohodi ljudima u Batinske i Molvice. U 12 sati bili smo u pohodu Budrovcu gdje se u crkvi molilo Anđeo Gospodnji te se kratko zadržalo u razgovoru s ljudima. Nakon ručka nastavilo se s pohodom u Čepelovac i Sirovu Katalenu. Poslijepodne su u Kalinovcu započeli osobni susreti i razgovori biskupa, župnika i svih župnih suradnika, djelatnika i sudionika koji djeluju u različitim župnim skupinama i  strukturama (Caritas, Marijina legija, vjeroučiteljice, ekonomsko i pastoralno vijeće, ministranti, pjevači, čitači, bračna i obiteljska zajednica, animatori).

Vrhunac je bila sveta misa koju je predvodio naš biskup i propovijedao te nas je ohrabrio. Na kraju svete mise u svom obraćanju i govoru biskup je istaknuo kako mu je bilo ugodno među nama te kako je zadovoljan našim župama Kalinovac i Budrovac i našim radom u njima, potom se okrenuo prema župniku i poručio: „mogu ti odmah slobodno, iskreno kazati: ljudi te ovdje vole“. U ime naših župa poklonili smo mu misnicu. Potom, na kraju svega, biskup je obavio osobni razgovor sa župnikom. Bio je to rezime cijeloga dana i cijeloga rada i života u našim župama te je još jednom naglasio da je zadovoljan kako smo u proteklu godinu dana razgranali pastoral (rad s ljudima) u našim župama. Zahvaljujemo dragom Bogu, svim župljanima koji aktivno sudjeluju u životu župa, svima koji su se utkali u ovaj dan te našem biskupu. Zapisali smo još jedan „povijesni“ dan za nas.

 

Exit mobile version