Pri kraju crkvene – liturgijske godine: Osvrt na život župa Budrovac i Kalinovac

Braćo i sestre! Dragi župljani i svi ljudi dobre volje! Svetkovinom i nedjeljom Krista Kralja, posljednje nedjelje u crkvenoj godini krajem mjeseca studenog, završava crkvena godina. Nova crkvena-liturgijska godina započinje prvom nedjeljom došašća. Potaknuti ovim crkvenim-liturgijskim računanjem vremena, mi: župni vijećnici župa Budrovac i Kalinovac i župnik spomenutih župa želimo dati osvrt na život u župama i planove za sljedeću godinu u našim župama.

  1. PASTORAL I DUHOVNOST

U našim župama je itekako zaživio pastoral – crkveni rad s ljudima. Primjećujemo kako se sve više odraslih, mladih i djece vraća u Crkvu i odaziva na svete mise i susrete. Svi ste pozvani od srca i dalje na radosno uključenje u život naših župa kroz pastoralne grupe i susrete. Možemo Vam ponuditi: vjeronauk za odrasle, župnu zajednicu mladih, volonterstvo u župnom Caritasu, članstvo u Društvu svetog Luke (humanitarna i karitativna udruga), odrasli župni zbor, dječji zbor i zbor mladih, ministrante; dječje, mlade i odrasle čitače; obiteljsku i bračnu župnu zajednicu; duhovne susrete svih župljana (ispovijed, misa i veliko meditativno euharistijsko klanjanje). Župnik vodi posebnu brigu oko bolesnih i nemoćnih u svojim pohodima. Provodi se župni vjeronauk za sve uzraste. Otvoreni smo za vaše prijedloge i savjete.

Pozivamo i na uključenje u pobožnosti: posebice pobožnosti prije svetih misa (krunica, pobožnost Srcu Isusovu i Božanskom milosrđu), listopadske i svibanjske po svim selima, križni put u korizmi, euharistijsko klanjanje četvrtkom, molitvene susrete za mlade…  Sav raspored svih pobožnosti i susreta je u župnom listiću (u tiskanom izdanju i na faceebooku, instagramu i župnim internet stranicama).

Posebno smo radosni na našu Zajednicu mladih župa Budrovac i Kalinovac koja okuplja krizmanike, srednjoškolce, studente, radničku mladež, te veliko hvala svim predivnim našim mladima koji radosno žive ovu zajednicu. Poziv i ostalim mladima na uključenje.

U veljači smo imali veliko hodočašće i izlet za mlade i djecu u Karlovac i Zagreb. Posebno smo ponosni na ostvareno župno ljetovanje naših mladih na Glavotoku na Krku, bilo je prekrasno. Planiramo to ostvariti i sljedeće godine pa pozivamo sve zainteresirane. Naša Zajednica mladih je također ostvarila veliki ljetni susret i igre za mlade iz naših župa i dekanata.

Izrazito smo ponosni na naš dječji i mladi zbor koji smo ostvarili i pokrenuli. Pjevaju prekrasno, milina je biti na toj misi koju oni pjevaju. Posebno hvala voditeljicama : Anamariji i Martini. Hvala vam djeco i mladi.

Župljani su hodočastili na Mariju Bistricu, Trsat, Međugorje i još nam predstoji hodočašće za župne suradnike u Aljmaš, Vukovar i Đakovo.

Veliko hvala svim župnim suradnicima, zvonaricama, voditeljima pojedinih grupa i župnim vijećnicima. Hvala svim suradnicima dobre volje te pozivamo i ostale da se pridruže, ponajprije sa dobrom voljom.

Ostvarili smo u korizmi u Kalinovcu pohod i susret odraslih i mladih sa časnim sestrama družbe Služavke malog Isusa, a u Budrovcu sa misijskom udrugom Zdenac preko koje župa Budrovac stipendira siromašne učenike u Africi.

Veliko hvala za sve našim vjeroučiteljicama: Marini, Viktoriji, Martini.  Veliko hvala svim našim župnim mladim animatorima, a posebno biskupijskim animatoricama instruktoricama koje su iz budrovačke župe: Gabrijeli i Doroteji.

Trenutno je iz kalinovečke župe pet naših mladih u formaciji za nove animatore. Veliko hvala.

Mladi su sudjelovali u biskupijskom Holywinu, kao i budrovački krizmanici na nogometnom turniru koji će i nastaviti. Također, spremna je i zajednička ekipa mladih župa Budrovac i Kalinovac za Katoličku malonogometnu ligu, veliko hvala za nogomet animatoru Ivanu. Hvala svim mladima, a posebno animatorima. Za proljeće je u planu veliki župni susret i igre za djecu do 8. razreda OŠ.

Hvala članovima župne obiteljske i bračne zajednice na predvođenim pobožnostima, susretima, katehezama i karitativnim akcijama. Kroz došašće će provesti akciju za Caritasovu biskupijsku pučku kuhinju.

Konačno,  hvala svima Vama naši župljani, odrasli, mladi i djeca, koji volite i cijenite svoju Crkvu Katoličku, vjeru, župne suradnike i župnika i našu župu te radosno stvarate i živite crkveno i društveno zajedništvo u našoj župi!

  1. EKONOMIJA

Ove godine smo u Budrovcu završili fasadu župne crkve uz pomoć Biskupije i Županije, također uz pomoć župljana. Kompletno smo postavili novu stolariju na farofu u Budrovcu uz potpunu pomoć Grada Đurđevca te smo iznutra izvršili farbanje zidova uz pomoć župljana dobrovoljaca koji su farbali, posebice mladi, od srca hvala Mateji Peti i Mateji Lončar. U Čepelovcu smo obnovili crkvenu ogradu. Od srca hvala svima!

U župi Kalinovac je na redu bilo obnavljanje spomenika, križeva i kipova na čemu zahvaljujemo za financijsku pomoć Koprivničko-križevačkoj županiji i Općini Kalinovac.

Istinsko hvala svima Vama koji radosno doprinosite za župne potrebe da bi u redovnom pogonu župa mogla funkcionirati.

Za iduću godinu je u planu u Čepelovcu obnoviti crkvene klupe, a ako bude mogućnosti i unutarnje farbanje župne crkve u Budrovcu.

Prema Zaključku župnog kalinovečkog vijeća, u planu je za iduću godinu u Kalinovcu obnoviti sjevernu stranu fasade župne crkve. Za navedene radove već smo dobili Suglasnost naše Biskupije i Biskupa (prema Dekretu o izvanrednom upravljanju) te će radovi (ovi, ali i svi ostali) morati biti izvođeni pod stručnim nadzorom i vodstvom g. Dražena Kozjaka iz Koprivnice, dipl. ing. građevine, koji je ovlaštena osoba Varaždinske biskupije u svojstvu povjerenika za gradnju i obnovu crkvenih objekata.

Uvijek želimo i nastojimo, kada su radovi u pitanju, potruditi se maksimalno oko izvora financiranja kako bi narod i župljani imali što manje ili ništa novčanih obaveza prema radovima.

Također, pristupit ćemo svjesno svim moguće novonastalim ekonomskim potrebama.

Čovjek snuje, a Bog određuje!

  1. ZA KRAJ: ZAHVALA BOGU, SVIMA VAMA I BLAGOSLOV:

“Od koljena do koljena dobrota je njegova
nad onima što se njega boje.
Iskaza snagu mišice svoje,
rasprši oholice umišljene.

Silne zbaci s prijestolja,
a uzvisi neznatne.
Gladne napuni dobrima,
a bogate otpusti prazne.”

Iz Evanđelja po Luki

Sve Vas molimo i pozivamo da se upišete u župnu kartoteku, bilo putem internet, bilo putem papira koje ste dobili ili ćete dobiti na svoje adrese.

Božji blagoslov svima!

Župni pastoralni i ekonomski vijećnici i župnik Ivica!

Exit mobile version