Blagdan svete Katarine 25.11.2023.

Na nedjenjoj misi 26. studenog obilježen je spomendan svete Katarine.
Sveta Katarina zaštitnica je Sirove Katalene a ujedno je najvažniji blagdan kapelice.
Blagdan svete Katarine (Kate) obilježava se 25. studenoga, a prema pučkom kalendaru označava posljednje dane jeseni i početak zime. Od svete Kate počinju pripreme za Božić i pjevaju se božićne pjesme. Najpoznatija meteorološka izreka koja spominje ovu sveticu vezuje je uz snijeg jer obično u ovo vrijeme dolazi do pogoršanje vremena i osjetno zahladi.
“Sveta Kata, Snijeg na vrata”
Snijegu smo bili svjedoci poslije svete mise, lijepo je zalepršao, a time potkrijepio znanu uzrečicu.
Misu je predvodio vlč. Ivica Gladoić,
a zbor iz sva tri sela pjevao je uz pratnju orguljaša Mladena Rogoza.
Mnogi vjernici iz okolnih mjesta došli su u kapelicu kako bi obilježili taj, za Sirovu Katalenu važan blagdan i pomolili se svetoj Katarini.
Katarina Aleksandrijska, poznata i kao Sinajska, mučeničkom smrću posvjedočila je vjeru u Krista 307. godine za vrijeme cara Dioklecijana.
Za svetu Katarinu se vjeruje da je simbol hrabrosti, štuje se i slavi diljem svijeta kao zaštitnica učitelja, pravnika, teologa, tajnika, knjižničara, arhivista, učenika, kao i još mnogih drugih osoba koje u svojoj struci posežu za knjigama i znanjem koje one sadrže.
Katarinu svojom zaštitnicom drže i filozofi, branitelji vjere, studenti, izdavači knjiga. Zaštitnica je viših škola i knjižnica.
Zbog ljepote i čestitosti postala je uzorom i zaštitnicom djevojaka.
Zatvorenici je zazivaju jer je i sama bila zatočena.
Kao jedna od četrnaest svetih zaštitnika u prvom redu je zaštitnica za bolesti jezika. Zaštitnicom je bolesnika i bolnica od nesretnih slučajeva, osobito od pobačaja ili komplikacija tijekom poroda. Mučena i pogubljena zbog svoje čvrste vjere u Boga, u narodu je postala oličenje vjere i čistoće.
Autor teksta i slika: Mirela H.S.
Exit mobile version