Sakrament vjenčanja

SAKRAMENT VJENČANJA
AKO SE ŽELITE VJENČATI:
1. Javite se svom ŽUPNIKU (tvoja župa je tamo gdje prebivaš ili boraviš kan.107) ZARUČNICE ILI ZARUČNIKA, već prema tome u kojoj se župi želite vjenčati, kako bi se proveo POSTUPAK ZA ŽENIDBU.
Javite se župniku najmanje oko 3 do 2 mjeseca prije vjenčanja.
2. Da bi se što bolje pripravili za život u braku pohađati ćete ZARUČNIČKI TEČAJ (koji je obavezan po odredbi biskupa). Po završetku tečaja ćete dobiti POTVRDU o obavljenom tečaju koju ćete odnijeti župniku koji vas sprema za vjenčanje. Raspored zaručničkih tečajeva: https://obitelj.biskupija-varazdinska.hr/…/raspored…/210
MALA PREPORUKA: TEČAJ OBAVITE ŠTO RANIJE (možete ga pohađati i godinu dana prije samog vjenčanja), da ne biste zadnji čas morali sve obaviti: Zaručnički tečaj, ishođenje crkvenih i državnih dokumenata, Postupak za vjenčanje, Ozivi na svetoj misi prema mjestu stanovanja (NE prema mjestu rođenja i krštenja), proba obreda ženidbe i sve Vaše ostale obaveze koje ćete imati u vezi vjenčanja.
3. Župniku koji Vas priprema za ženidbu potrebno je donijeti KRSNI LIST iz župe gdje ste kršteni na kojemu će pisati da ste SLOBODNI tj. da niste crkveno vjenčani, te možete sklopiti ženidbu. Tako vam Krsni list ujedno služi i kao Slobodni list.
(Ako ste kršteni u župi u kojoj se pripremate za sakrament ženidbe onda ne morate donositi krsni list jer se podaci o vašem krštenju i slobodnom stanju nalaze u Matici krštenih). Krsni list vrijedi 6 mjeseci.
4. Iz Matičnog ureda potrebno je u župu donijeti POTVRDU o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku. (Potvrda vrijedi 3 mjeseca). Koja se potpisana nakon vjenčanja vraća u Matični ured.
5. Dan prije vašeg vjenčanja (ili prema dogovoru sa župnikom) doći ćete na probu za obred vjenčanja i na svetu ispovijed u crkvu te ćete se pričestiti na svetoj misi ukoliko će vjenčanje biti bez mise.
-ukoliko se želite vjenčati izvan svoje vlastite župe vaš župnik će vam izdati Dopuštenje za takvo sklapanje ženidbe u nekoj trećoj župi
– Ako niste primili sakrament svete potvrde (krizmu) možete sklopiti sakrament ženidbe ali će Vas svećenik upozoriti da nećete moći biti kum na krštenju ili kod svete potvrde (jer to traži Zakonik kanonskog prava). Stoga Vam se preporuča da u što skorije vrijeme u dogovoru sa svojim župnikom obavite pripremu kako bi mogli primiti sakrament svete potvrde i tako stekli uvjete koji su potrebni da možete kumovati kod krštenja ili svete potvrde.
– Različitost vjere i mješovite ženidbe: ženidba katolika i nekrštenog je nevaljana (zapreka različitosti vjere), dok je ženidba katolika i krštenog nekatolika (mješovita ženidba) zabranjena. No od zapreke različitosti vjere se može dobiti oprost, a i dozvola za mješovite ženidbe.Dozvolu i oprost daje mjesni ordinarij samo ako oba supružnika prihvaćaju bitne svrhe i svojstva ženidbe (jednost i nerazrješivost) te katolička strana obeća da će sačuvati vjeru te providjeti krštenje i katolički odgoj djece o čemu se obavještava nekatolička strana.Ovakve ženidbe valjano se sklapaju na isti način kao i ženidbe između katolika. Ipak, ženidbe po obredu druge kršćanske zajednice, iako valjane, zabranjene su osim uz dozvolu Biskupa ili generalnog vikara.
-katolička ženidba sklapa se isključivo u sakralnom prostoru, a ne negdje na livadama, u avionu….
-sklopljena ženidba upisuje se u maticu krštenih i u maticu vjenčanih (župnik vjenčanja šalje obavijest u župu gdje ste kršteni da se upiše u maticu krštenih)
Exit mobile version