Udruga žena Budrovac postavila kapelicu posvećenu svetom Martinu

U nedjelju 11. kolovoza svečano je proslavljena obnova crkvenog obilježja posvećenog svetom Martinu u Budrovcu. Proslava je započela svetom misom u župnoj crkvi koju je predvodio župnik Mladen Gorupić koji je na kraju mise pohvalio inicijativu Udruge žena pri obnovi crkvenog obilježja. Nakon mise uslijedila je procesija vjernika do kapelice na raskrižju ispred društvenog doma gdje je župnik blagoslovio kapelicu i kip sv. Martina.

Inicijatorica ovoga projekta i članica Udruge žena Đurđa Mesar prije desetak godina potaknula je mještane na postavljanje križa, koje je do sada stajalo na mjestu kapelice, kada je dala svoje raspelo i željezo, a mještani iskovali križ i napravili postolje. Kako je raspelo nagrizao zub vremena, ove se godine obratila Udruzi žena za pomoć oko obnove, a žene su pristale i njoj u čast obnovile crkveno obilježje. Uz dar članica i pomoć Grada Đurđevca postavljena je kapelica i kip sv. Martina.

Ispred društvenog doma u Budrovcu Udruga je organizirala druženje mještana i prijateljskih udruga. Predsjednica Udruge Marija Markuš pozdravila je uzvanike te se zahvalila gradonačelniku, župniku, Đurđi Mesar, članicama Udruge i mještanima na pomoći oko postavljanja kapelice te organizaciji posvete i druženja. Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči pohvalio je inicijativu Udruge, istaknuo simboliku postavljanja sv. Martina na raskrižju pred ulaskom u vinogorje i najavio obnovu ostalih crkvenih obilježja na području Đurđevca.

Uzvanici su mogli razgledati Etno-sobu, vidjeti proces tkanja na tkalačkom stanu te razgledati suvenire koje izrađuju članice. Druženje uz ručak, glazbu i ples nastavilo se do zalaska sunca.

Mateja Lončar

Exit mobile version