Martinje v Budrovcu

Moštek, evo ti malo soli da od tebe glava nigdar nikoga ne boli!

Moštek, evo ti malo luka da od tebe nigdar nikome ne bude muka!

Moštek, evo ti malo kruha da se pred policijom ne osjeti tvoja duha!

Dragi moštek, mir navek nek bude s tobom da bi bil navek pun slasne duhe i jakosti vinske. (Iz Vinskih štatuta)

U nedjelju, 10. studenoga, Udruga žena Budrovac organizirala je Martinje v Budrovcu. Sveti Martin zaštitnik je vinogradara i vinara te se na dan njegove smrti prema narodnom običaju krsti mošt koji tim činom postaje vino. U našim krajevima i našoj tradiciji važan je to događaj, a Budrovčanima od ove godine još važniji, jer je sv. Martin postao zaštitnik Udruge koja mu je postavila kip preko puta društvenoga doma na ulazu u Budrovečko vinogorje.

Slavlje je započelo svetom misom u župnoj crkvi Budrovac za sve pokojne članice Udruge žena. Misu je predvodio župnik preč. Mladen Gorupić, uz sudjelovanje ministranata, čitača i župnoga zbora.

Nakon mise, uzvanici su se preselili u društveni dom gdje ih je pozdravila predsjednica Udruge Marija Markuš nakon čega je uslijedilo krštenje mošta. Krštenje je vodio Ivan Flamaceta, prvi vinski biskup u Podravini, koji je danas proslavio 50 godina obavljanja ove službe. Prema Štatutu vinski je biskup među okupljenim gostima izabrao ministranta, stoloravnatelja, domaćina, peharnika, vunbacitelja i suca. Nakon krštenja uslijedio je ručak za goste, tombola te ples uz svirača.

Članice su priredile prodajnu izložbu suvenira s ciljem sakupljanja sredstava za darove za djecu u udomiteljstvu s područja grada Đurđevca. U slavlju su se pridružile mnogobrojne prijateljske udruge i društva. Svatko je bio počašćen mladim vinom i kobasicama, kako i priliči Martinju.

Udruga žena Budrovac ponosna je na ovaj događaj, te se nada da će postati tradicija.

Oslobodi nas! Od praznih bačvi;od popucanih obruča; od peronospore; od tuče i nerodne godine; od tudoma i lošega vina; od pojdaša vodopije; od praznih kleti; od policije na cesti; od ciroze jetre; od preslabega gemišta; od malog prihoda; od lude babe i babjeg jezika; od premalih čaša; od prevelikih cena; od ženske papuče; od zločeste punice… (Iz Vinskih štatuta)

Izvor teksta: Mateja Lončar

Exit mobile version