8. MART

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su demonstrirale 08. ožujka 1857. u New Yorku. Prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu 1910. godine kojom prilikom je, na prijedlog Clare Zetkin, ustanovljen „Međunarodni dan žena“.
Ujedinjeni narodi ovogodišnjem Međunarodnom danu žena posvetili su temu po nazivom „Razmislite jednako, izgradite pametno, inovirajte za promjene“ kojom inovacije žena i djevojaka, za žene i djevojke, stavljaju u središte napora za postizanje ravnopravnosti spolova.
Danas u suvremenom društvu svakoj ženi treba omogućiti sudjelovanje i odlučivanje u svim područjima društvenog, političkog i gospodarskog života kao aktivnim, potpuno ravnopravnim sudionicama u svim javnim područjima, ali i na razini obitelji i vlastitog socijalnog okruženja. U svim važnijim odlučivanjima i događanjima žena ne može biti samo promatrač, nego i aktivan, potpuno ravnopravan sudionik.

 

Exit mobile version