Rad Udruge žena Budrovac u 2020. godini

Zadovoljne i sretne što su ipak većinu planova uspjele realizirati, članice Udruge žena Budrovac zaključile su prethodnu godinu. Trudile su se ostvariti planove bez obzira što su koronavirus i izolacije razvodnile rad.

U veljači su priredile druženje članica i suradnika uz izložbu radova za Valentinovo. Tijekom godine redovito su organizirale radne akcije uređivanja okoliša i sadnje cvijeća ispred društvenoga doma i kipa sv. Martina. Izrađivale su ukrase povodom Uskrsa i Božića, ali zbog situacije sa zarazom, prodaja je bila slaba. Svi prihodi od ukrasa humanitarne su naravi i najčešće idu za poklon pakete potrebitim mještanima, starijim potrebitim članicama i pakete za djecu u udomiteljstvu povodom sv. Nikole. Zbog nemogućnosti organiziranja izložbi aktivirale su facebook profil na kojem se mogu vidjeti njihovi radovi (https://www.facebook.com/udrugazena.budrovac.5).

Ove su godine u svojim radovima stavile naglasak na dekupaž tehniku na staklu i drvu, izrađivanje ukrasnih boca i magneta te oslikavanje tikvi i gipsanih okvira. Neizostavne su bile pisanice od tjestenine, kao i snjegovići od stiropora. U pogonu su i dva tkalačka stana na kojima izrađuju gunje, a nude i mogućnost narudžbe gunja prema vlastitom izboru boje i duljine.

Na izbornoj je skupštini jednoglasno izglasana dosadašnja predsjednica Marija Markuš za još jedan mandat. Ove godine, zbog zabrane okupljanja, nisu mogle održati svečanu skupštinu za sve suradnike i prijateljske udruge. Ali su se zato odazvale na Picokijadu gdje su sudjelovale u izložbi kolača i scenskom prikazu Legende o Picokima. Također su, izlažući svoje suvenire, sudjelovale na Danima zlevanke i Danima svete Ane. A donoseći starinsko voće i voćne kolače sudjelovale su na Danima voća u Đurđevcu.

Povodom Martinja, sa župnikom su dogovorile misu na otvorenom pred kipom sv. Martina, a sa zvonaricom uredile oltar ispred kipa i pripremile klupe za vjernike. Kip i kapelica postavljeni su i posvećeni u kolovozu 2019. na inicijativu Đurđe Mesar i uz pomoć Udruge, a ovo je prva misa održana pred kipom sv. Martina.

Po prvi puta obilježile su Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje paljenjem lampiona ispred društvenog doma u Budrovcu.

U prosincu su u suradnji s udrugom A je to-art Podravina sakupljale prehrambene i higijenske proizvode za potrebite.

Članice su se družile u kolovozu na izletu u Novom Vinodolskom, a pred Božić predsjednica Udruge organizirala je darivanje članica prigodnim poklonima.

S puno nade da će 2021. godina donijeti više zdravlja i sigurnosti, članice kreću u nove projekte.

Mateja Lončar

Exit mobile version