Đurđevački vinogradari s gostima proslavili Vincekovo: najavljena gradnja Centra za razvoj vinarstva

Ovog su vikenda uz tradicionalno okupljanje i druženje članovi Udruge vinogradara i voćara Đurđevac prigodno obilježili blagdan najvažnijeg vinogradarskog sveca sv. Vinka. U organizaciji đurđevačke udruge i Turističke zajednice Grada Đurđevca, obilježili su ga u vinogradu i vinariji Martina Jušte na Belevinama.

Za tu svečanu prigodu, vinogradari su se držali svih ceremonijalnih običaja koji prate početak vinogradarske godine. Uz voditelja ceremonijala Matiju Vogrinčića orezala se loza, objesili suhomesnati proizvodi na trs, potom trs zalio vinom i zazvao blagoslov za uspješnu novu vinogradarsku godinu.

Nazočne vinogradare i posjetitelje pozdravio je predsjednik Udruge vinogradara i voćara Đurđevac Marijanko Ređep te vlasnik vinarije Martin Jušta koji su svima zaželjeli da im nova vinorodna godina bude dobra i rodna.

Ceremonijalnom obredu blagoslova trsja, uz članova udruge te brojne goste, prisustvovao je i gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči.

– Drago mi je što smo i ove godine uspjeli održati tradiciju obilježavanja Vincekova. Grad Đurđevac u suradnji s Udrugom vinograda i voćara Đurđevac radi na zajedničkom projektu osiguravanja novih prostora Udruge za društvena okupljanja, izlagačke aktivnosti i prezentacije. Bit će to Centar za razvoj vinarstva koji će nesumnjivo pridonijeti dodatnoj kvaliteti prezentacije podravskih vina s peskov i od njih stvoriti brand, kao i raditi na tome da svoje vinograde i klijeti možete uvrstiti u turističku ponudu grada, rekao je gradonačelnik Janči te poželio svima uspješnu vinorodnu godinu.

Uz prigodni obred i glazbeni program posjetitelji su mogli uživati u mladim vinima i bogatoj gastro ponudi domaćina.

Slike i tekst preuzete sa: www.đurđevac.hr

Exit mobile version