Diganke, zlevanke i prkači 2017

U sklopu ovogodišnje Picokijade udruga Žena Budrovac sudjelovala je na već tradicionalnoj izložbi kolača. Diganke, zlevanke i prkači u organizaciji Gradske knjižnice Đurđevac i Udruge žena Grada Đurđevca. Ova priredba svake godine okupi veliki broj zaljubljenika u tradiciju i slastice. Na ovogodišnjoj izložbi kolača sudjelovalo je 34  udruga i izlagača s područja naše županije, Virovitičko-podravske županije i Bjelovarsko-bilogorske županije. Cilj ove izložbe je popularizacija i prezentacija tradicionalnih kolača i ručnih radova ovog dijela Podravine. Izložba kolača poprimila je tradicionalni karakter, te je svojim kontinuiranim održavanjem postala regionalno prepoznatljiva. Ova “slatka” priredba promiče starinske vrste kolača te upoznaje posjetitelje s ručnim radovima, starinama, starim običajima i njihovim vrijednostima.

Sve okupljene pozdravio je gradonačelnik Hrvoje Janči, te je čestitao svim ženama koje su od sinoć pripremale kolače i ovako lijepo s puno ljubavi ukrasile dvoranu. Ove godine izložba je imala dva kuma. Prvi kum ovogodišnje izložbe bio je Željko Lacković, saborski zastupnik, a u obavljanju kumstva pomogao mu je drug kum poznati Vid Balog.

Željko Lacković pohvalio je trud organizatora i svih udruga koje svojim angažmanom promiču i upoznaju mlade, ali i ostale posjetitelje o vrijednosti čuvanja starih običaja i starina.

O značaju održavanja ovakvih priredbi i očuvanju naše tradicije na samom otvorenju govorila je Anđela Lenhard Antolin, te je podsjetila na nedavnu zaštitu pogače z oreji. Voditelj programa uz Anđelu bio je i Branko Uvodić, a za glazbeni dio programa pobrinuo se Ženski vokalni sastav Katarine, tamburaši KUD-a Petar Preradovića i cimbalist Andrija Maronić.

Posjetitelji su mogli kupiti i kušati sve izložene slastice, te dobiti recepte. Na temelju odluke tročlanog žirija podijeljene su nagrade za najuređeniji štand. Prvo mjesto osvojile su iskusne domaćice Udruge žena Prugovac dok je drugo mjesto pripalo Udruzi žena Kalinovac, Kalnovčice. Treće mjesto osvojila je Udruga Hrvatska žena Ferdinandovac.

Exit mobile version