Župa i Mjesto

Gospa Lurdska 2021.g

Sred te se pećine Marija javi, iz rajske visine svak je pozdravi:
Zdravo, zdravo, zdravo, Marijo!

U Budrovcu 11. veljače, vjernici su se na svetoj misi poklonili Gospi Lurdskoj. U čast Gospi priređena je simbolična procesija nošenja kipa do oltara. Pjevale su se Marijine pjesme, a molitva vjernika bila je upućena Gospinom zagovoru. Na ovaj se dan prisjećamo Gospina ukazanja svetoj Bernardici u Lourdesu.

Gospa Lurdska rimokatolički je naslov Blažene Djevice Marije, štovan u čast marijanskih ukazanja, koja su se dogodila 1858. godine u blizini Lurda u Francuskoj.

Prvo ukazanje bilo je 11. veljače 1858. kada je 14-godišnja Bernardica Soubirous rekla majci da joj je “dama” govorila u špilji Massabielle (kilometar i pol od grada), u blizini rijeke Gave, dok skupljala ogrjev sa sestrom i prijateljem. Te su se godine u osamnaest navrata izvještavalo o sličnim ukazanjima, sve dok se nije dogodilo glavno otkrivenje Gospe od Bezgrješnog Začeća.

U siječnju 1862. lokalni mjesni biskup Tarbesa, Bertrand-Sévère Laurence podržao je štovanje Blažene Djevice Marije u Lurdu. Dana 3. srpnja 1876., papa Pio IX. službeno je dodijelio kanonsku krunidbu slici, koja je nekad bila u dvorištu današnjeg dijela Bazilike krunice. Slike i kipovi Gospe Lurdske jako puno su reproducirani u svetištima i domovima, često u spiljama Gospe Lurdske. Papa Pio XI. proglasio je vidjelicu Bernardicu Soubirous sveticom 1933. godine. Otada se razvila velika kultna pobožnost, a na mjestu ukazanja je sagrađena velika crkva koja je od tada postala glavnim mjestom hodočašća. Prvi oltar Gospe Lurdske u Hrvatskoj podignut je 1884. godine u Nedelišću (Međimurje).

Autor teksta Mateja Lončar.

Previous Article

Blaženi Alojzije Stepinac

Next Article

Predstavljanje prvopričesnika

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *